Любителите на лютото може би ще се зарадват да узнаят, че имат още много прекрасни причина да ядат пикантни храни по-често освен чудесния вкус. Лютите храни имат невероятното свойство да подобряват здравословното състояние. Лютите чушки са сред най-полезните пикантни храни, които можете да изберете в менюто си.
Капсаицинът в тях е вещество, което придава лютия им и горещ вкус. Според изследване, публикувано в American Chemical Society, цитирано от Science Daily, капсаицинът неслучайно се използва в различни лекарствени продукти и хранителни добавки за успокояване на болката и потискане на възпаленията.
Експерти и учени от клиника Кливланд добавят, че капсаицинът предизвиква физиологична реакция, създаваща усещане за прилив на топлина в тялото. Реално той не „изгаря“ тъканите, каквото е усещането, а заблуждава мозъка, че е настъпила температурна промяна, което води до усещане за горещина, пише healthdigest.com. Всъщност, повишаването на вътрешната температура на организма е средство за охлаждането му.
Усещането е сходно, както при вирусно или инфекциозно заболяване, при което тялото повишава вътрешната си температура, за да се пребори с инфекцията. След спадането на температурата усещането е охлаждащо. По подобен начин лютите и пикантни храни ви карат да се изпотите и да се охладите, според verywellhealth.com.
Как лютите чушки и пикантните храни могат да подобрят здравето ви?
Един от краткосрочните положителни ефекти от лютото е охлаждането на организма. Но дългосрочните ефекти при редовна консумация на люто са още по-впечатляващи. Проучванията показват, че хората, които редовно ядат люто, в частност люти чушки, са изложени на значително по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които рядко ядат люто или изобщо не консумират такива храни.
Сред възможните причини за тези положителни ефекти от лютите чушки е способността им да подобряват здравето на стомашно-чревния тракт, да насърчават метаболизма и контрола на теглото, да намаляват лошия холестерол.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
8
Един дядо
преди 1 годинаИзход, третиран с чили, осигурява олимпийски медал по бягане бос по тръни.
7
Анонимен
преди 1 годинаВажно е да се знае, че българските сортове люти чушки нямат капсайцин.А в чуждите видове люти чушки няма капсайцин в сенките, малко капсайцин има в месестата част на чушката и най-много има в бялата част във вътрешността на пушката.И още нещо, което знам и от опит - капсайцина наистина прочиства организма и действа много добре.Аз имам чревни проблеми и обичам люто, но нашенските люти изобщо не мога да ги ям, но кайенски пипер и хариса ме карат даже да се чувствам добре и ми оправят тези пробл
6
Уасаби
преди 1 годинаЛютите чушки са като турбо за магарето, повишават конските сили, ускорението и максималната скорост.