Снимка: Istock
fallback

Една от най-полезните храни за нашето здраве, изключително богата на витамин D са гъбите. В китайската медицина гъбите биват наричани също и „еликсир на живота“, тъй като в продължение на стотици години са част от традиционната медицина. Чували ли сте за гъби на прах?

Този прах се получава от сушени гъби, които се смилат старателно. Може да се направи от всякакви видове ядливи гъби. Гъбите на прах могат да се ползват за направата на чай, да се добавят в кафе, смутита, фрешове, печива, ястия, супи и т. н.

Различни видове гъби на прах лесно може да намерите в биомагазините и магазините за здравословни храни. Не бива да ги бъркате с обикновения гъбен прах, който е бульон.

Какви са ползите от консумацията им?

Внимание, преди да консумирате се консултирайте с лекар!

1. Подобряват мозъчната функция

Гъбите на прах са добре известни със своето положително въздействие върху мозъчната функция. Установено е, че прахът от гъбата лъвска грива например намалява въздействието на невродегенеративните заболявания чрез забавяне или обръщане на клетъчната дегенерация в мозъка. Може да се намери и под формата на капсули и се смята, че помага за подобряване на концентрацията.

2. За силен имунитет

Гъбите съдържат полизахариди. Това са молекули, за които е известно, че имат имуномодулиращ ефект и могат да подобрят функцията на имунната система. Според учените, гъбеният прах спомага за стимулиране на лимфоцитите на далака, които работят за регулиране на имунната система и засилване на способността на тялото да се бори с вирусите и бактериите.

3. Облекчават стреса

Според западни изследвания, съдържащите се в гъбите рейши феноли и флавоноиди, спомагат за намаляване на тревожността, предизвикана от стрес.

4. За повече енергия

Още една добра причина да добавим към дневното си меню гъби на прах е, че те могат да помогнат да подобрим своите енергийни нива. Невероятните гъби шийтаке на прах са чудесен източник на витамин В, който помага за поддържане на функцията на надбъбречните жлези и превръща хранителните вещества, които консумираме в източник на енергия. Известно е също, че гъбите на прах подобряват ефективността на упражненията.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 година

Зависи си от гъбите ;)))

7

Анонимен

преди 1 година

За тъщата колко милиграма прах трябат?

6

Анонимен

преди 1 година

Всичко на прах е полезно за търгаша - не се знае какво точно купуваш. В червения пипер има тухли и дръжки и семки, в черния пипер има какво ли не, в пармезана има вар, в хумуса има предимно тиквички, в кренвиршите никога не се знае какво има.

fallback