Снимка: Istock

Сумакът е невероятна, пикантна, леко кисела, но и същевременно сладникава подправка, добре позната в близкоизточната кухня. Той се използва още в средиземноморската, иранската, турската кухня. Подходящ е за риба, меса, лук, салати и дресинги. Придава феноменален свеж, леко пиперлив, леко кисел, плодово-тръпчив вкус, който прави ястията неповторими. Използва се за подкиселяване на ястията, като заместител на лимона, въпреки че е значително по-мек от него.

Сумакът представлява стрити плодове и семена на диворастящ храст, който се среща в Средиземноморието, Северна Африка, Близкия изток.

Сумакът обаче има не само фантастичен вкус, но и много ползи за здравето. Кои са те?

Богат хранителен състав

Сумакът е много богат на витамини, минерали, антиоксиданти, полезни мазнини, фибри. В него се съдържа олеинова киселина – вид мононенаситена мастна киселина, изключително важна за сърцето. Среща се и в авокадото и маслините.

Линоловата киселина в сумака е друг вид есенциална полиненаситена мастна киселина, която играе важна роля за деленето и регенерацията на клетките, както и за здрава кожа и тъкани.

Много богат източник на антиоксиданти

Сумакът е много богат на антиоксиданти с мощно противовъзпалително действие. На тях дължи потенциално полезните си ефекти, които потискат оксидативния стрес в тялото – причинител на толкова много заболявания. В сумака се съдържат танини, антоцианини и флавоноиди – специфични антиоксиданти с биоактивност, която намалява възпалението и играе роля за предотвратяване на редица състояния.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase