Снимка: Istock

Антиоксидантите са едни от най-важните биохимични вещества за нашето здраве. Чували ли сте за кверцетин? Той е вид флавоноиден антиоксидант, който се намира в растителни храни и се счита за растителен пигмент, тъй като най-често се намира в наситено оцветени плодове, зеленчуци, билки. Той е един от най-важните антиоксиданти. Вижте кои са някои от неговите ползи и как да си го набавите.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар!

1. Намалява възпалението

Флавоноидите, включително и кверцетинът са важни противовъзпалителни агенти, действащи като антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Свободните радикали нанасят сериозни щети върху клетките в човешкото тяло, включително увреждат клетъчните мембрани, променят начина, по който функционира ДНК, увеличават клетъчните мутации и причиняват умиране на здрави клетки, смятат учените.

Дългогодишни изследвания доказват, че възпалението в организма е в основата на повечето заболявания, включително сърдечни заболявания, рак, когнитивен спад, автоимунни разстройства и други.

2. Подпомага здравето на сърцето

Тъй като има способността да намалява възпалението и оксидативния стрес, за кверцетина се смята, че има ползи при хора със сърдечни проблеми, според учени. Така например специалистите смятат, че редовната консумация на много наситено оцветени плодове и зеленчуци, които съдържат флавоноиди, е свързана с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, както и намален риск от диабет тип 2, затлъстяване, които са рискови фактори за възникването на сърдечни болести.

Някои западни проучвания показват, че антиоксидантите също предпазват тялото от повишаване на LDL „лошия“ холестерол и могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвното налягане.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase