Снимка: Istock

Пъпките са неприятен проблем, с който много хора се сблъскват. Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания, които могат да засегнат хора от различни възрасти и по различни причини. Механизмите за отключване на акне са много и твърде разнородни, за да бъде дадено общовалидно лечение за всеки. Затова и овладяването на акнето е така трудно и сложно.

Когато ви излезе пъпка, веднага бихте искали да я скриете. Можете да използвате някои лесни трикове за бързо третиране на пъпките, които помагат за изсъхването и свиването им.

Лед върху пъпката

За да успокоите пъпка, която е възпалена, зачервена и болезнена, приложете ѝ криотерапия. Увийте кубче лед в кърпа и притиснете леко, без да упражнявате силен натиск върху пъпката. Разтрийте леко с кръгообразни движения. Дръжте върху засегнатата кожа около 4-5 минути. Изстудяването на пъпката я кара да се свие по-бързо, намалява зачервяването и потиска възпалението.

Натрошен аспирин

Аспиринът съдържа салицилова киселина, която е важна активна съставка в борбата с акнето. Салициловата киселина има свойството да намалява възпалението, да потиска секрецията на масла от мастните жлези и стимулира излющването на мъртвите кожни клетки. Натрошете една таблетка аспирин на ситен прах. Разбъркайте го с няколко капки вода, за да се получи паста. Нанесете върху възпалената пъпка и дръжте така 15 минути, докато подейства. Изплакнете обилно с вода.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase