Снимка: Istock

За никого не е тайна, че горещината през лятото пречи на съня. Дори да сте от любителите на топлината и да обичате да спите добре завити и с дебела пижама, високите температури през нощта всъщност пречат на тялото и механизмите на съня.

Сънят в горещите летни нощи може да се превърне в кошмар, когато температурите са особено високи. Чести събуждания, нощно изпотяване, въртене, жажда са само част от проблемите, с които може да се сблъскате.

Как да направите атмосферата в спалнята по-благоприятна за сън през лятото? Ето как можете да улесните съня си в горещината.

1. Постарайте се никаква слънчева светлина да не навлиза в стаята.

Използвайте щори или плътни тъмни завеси, с които да попречите на светлината да навлиза в спалнята. Дръжте завесите спуснати през целия ден, за да осигурите изолация от слънчевите лъчи. Това ще помогне спалнята ви да остане по-хладна.

2. Прибирайте спалното бельо.

Ако използвате одеяла, дори през лятото, постарайте се да ги прибирате в шкафа, а не да ги оставяте върху леглото. Така ще ги предпазите от нагряване през деня. Изваждайки ги от шкафа или гардероба вечер преди лягане ще имате по-хладни завивки.

3. Не тренирайте преди лягане.

Ако правите упражнения късно вечер преди лягане, защото нямате време през останалата част от деня, през лятото това не е добра идея. Тренировките вечер повишават вътрешната температура и по този начин всъщност забавят и отлагат механизмите на съня, докато тялото не се охлади достатъчно. Ще ви е много по-трудно да заспите след тренировка, а и вероятността да се будите често през нощта е голяма.

4. Подберете правилните материи за спалното бельо.

Изкуствените материи са възможно най-неподходящите през лятото. Памучните платове са по-подходящи, защото са естествени и попиват потта. Но също не са идеалният вариант. Най-добре е да използвате сатен или коприна. Те създават допълнителен охлаждащ ефект, който предразполага тялото към сън и допринася за освобождаване на мелатонин – хормонът на съня.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase