Снимка: Istock

Желязото е елемент, който присъства в нашите тела и който има незаменими функции в организма. Без него животът е немислим. Желязото играе съществена роля в преноса на кислород от белия дроб към всяка клетка и тъкан в тялото. Набавянето на достатъчно количество желязо е от огромно значение за цялостното здраве, за производството на червени кръвни клетки, за нормално работеща имунна система.

Когато желязото в организма не е достатъчно, може да започнат да се появяват някои симптоми и неразположения. А ако дефицитът на желязо не бъде овладян, това може да доведе до анемия. Това състояние не е никак маловажно и е от съществено значение да бъде навреме овладяно.

Кои са признаците, че може да страдате от дефицит на желязо?

По-тежки менструални цикли

Жените с по-обилна менструация, повече кървене, образуване на съсиреци, са с по-висок риск от недостиг на желязо заради загубата на повече кръв. Препоръчително е да се консултирате с лекар, който да ви прегледа, да проведе нужните изследвания, за да се изключи потенциален недостиг на важния минерал.

Бледа кожа

Някои хора имат по-бледа кожа по природа. Но ако вашата не е била такава, а впоследствие сте започнали да забелязвате изменения в цвета ѝ, консултирайте се с лекар. При дефицит на желязо кожата може да стане по-бледа, синкава, жълтеникава, кръвоносните съдове да станат по-видими, сякаш кожата е полупрозрачна. При по-сериозни дефицити на желязо могат да се наблюдават и промени в цвета на устните, клепачите, вътрешната част на устните, венците.

Лесно уморяване, задъхване

При недостиг на кислород е много вероятно да започнете да се задъхвате от минимални усилия. Когато в тялото не достига желязо, кръвните клетки се затрудняват да пренасят достатъчно количество кислород до тъканите. Резултатът е умора при леки натоварвания, ходене, качване на стълби.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase