Снимка: Istock

Важно е плодовете да присъстват в менюто ни всеки ден. Освен свежи, обичаме да хапваме и сушени, разбира се такива, които не са с добавени захари. Хапвали ли сте сушен касис?

Чудесно допълнение към вашите смутита, овесена каша, десерти, или просто така за хапване. Оказва се, че малките сушени плодове имат многобройни ползи за нашето здраве. Насърчават здравето на черния дроб, мозъка, подобряват имунитета, богати са на витамин С. Вижте още няколко добри причини да включите сушен касис в менюто си.

Богат е на диетични фибри

Според редица западни изследвания, диетичните фибри могат да играят решаваща роля в повишаването на стойностите на добрия холестерол и намаляването на лошия. Също така, консумацията на сушен касис е полезна и за здравето на сърцето.

Но още нещо, което е важно да се отбележи за фибрите във вкусния плод е, че той е богат както на разтворими, така и на неразтворими фибри. За разтворимите фибри се смята, че намаляват риска от хронични заболявания като диабет, а неразтворимите спомагат за регулиране перисталтиката на червата.

Чудесен е за здравето на костите

Сушеният касис е богат източник на полезни за костите минерали като калий, манган и мед. Консумацията му ни помага да намалим риска от заболявания, свързани с костите, като възпаление на ставите, остеопороза и артрит.

Манганът е важен минерал, който допринася за синтеза на костна тъкан, докато калият е от решаващо значение за растежа, развитието и поддържането на костите. Медта пък има ролята да поддържа костите ни здрави.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase