Снимка: Istock

Емоционалното прегаряне или бърнаут е все по-често срещано състояние, от което страдат милиони хора. Някои осъзнават състоянието си, други не. Бърнаут е сериозен проблем, който се причинява преди всичко от стрес и напрежение. Всички ангажименти, които съвременният човек има на раменете си, оказват влияние върху психичното и емоционалното състояние.

Работата, грижите за любимия човек, децата, семейството, проблемите и всички съпътстващи ги обстоятелства всеки ден създават условия за хронично високи нива на стрес в организма. Класическият и най-разпознаваем признак на бърнаут е загубата на интерес към работата. Ако вече не ѝ се наслаждавате, това може да е показател за начална фаза на бърнаут. Това често води до намалена производителност, невъзможност за спазване на срокове, спад в творческите способности.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате съмнения за бърнаут веднага се консултирайте с лекар.

Кои са психичните и емоционални признаци на бърнаут?

Три са ключовите емоционални признака на бърнаут, според доктор Сю Варма, психиатър и клиничен асистент по психиатрия в Медицински център „Langone“ в Ню Йорк, цитирана от parade.com. Сред тези признаци са чувство на отдалеченост, откъснатост от работата, липса на удовлетворение и усещане за спад в компетентността. В такива моменти съзнанието се впуска във все по-чести и по-дълбоки негативни мисли, които създават още повече трудности в справянето с работата.

Човек става раздразнителен, лесно избухлив, променя настроенията си често, отдалечава се от близките си, губи интерес към нещата, които иначе харесва, чувства тревожност и безпокойство. В по-тежки случаи може да се появят и суицидни мисли. Състоянието на бърнаут може да имитира депресия.

Кои са физическите признаци на бърнаут?

1. Безсъние.

Безсънието може да се дължи на бърнаут и емоционално пренапрежение. То може да е придружено с тежка умора, липса на енергия, промени в механизмите на съня.

2. Главоболия.

Честите главоболия могат да са физическо проявление на бърнаут, причинен от хронично напрежение и стрес. Това е така нареченото тензионно главоболие или главоболие, причинено от силно напрежение. То може да е придружено от гадене, повръщане, замаяност, чувствителност към звук и светлина.

3. Стискане на челюстта

Стискането на челюстта е един от признаците на бърнаут или емоционално пренапрежение. Случва се заради повишената възбудимост и раздразнителност на нервната система, която причинява неволево стискане на мускулите на челюстта.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase