Снимка: Istock
fallback

Аспержите са прекрасен зеленчук, който обаче в нашата кухня често се пренебрегва, а не би трябвало. Той е с изключително малко калории, което го прави чудесен за различни диети. Освен това е много богат на ценни хранителни вещества, които заслужават специално място в храненето. Аспержите се предлагат в много разновидности. Най-често срещаните са зелените и белите.

Аспержите са много богат източник на витамините А, С, Е и К. Съдържат още фолиева киселина и калий, които са от голямо значение за здравето, според healthline.com. В аспержите се съдържат още изобилие от минерали, като цинк, желязо, мед, манган.

Ако се чудите как да включите аспержите в храненето, можете да го направите по много начини. Те са вкусни, когато са печени на скара, варени, приготвени на пара, печени във фурна, под формата на сосове и гарнитури, като добавка към меса и зеленчуци.

Аспержите са изключително богат източник на антиоксиданти. Тези вещества се борят с вредните влияния на свободните радикали, причиняващи увреждания в клетките и тъканите. Оксидативният стрес е една от водещите причини за поява на хронични, възпалителни заболявания, рак, пише още healthline.com. Антиоксидантите са важни, защото се борят с този ефект. Сред антиоксидантите в състава на аспержите са витамините А, Е и С, които се борят с възпаленията, стимулират регенерацията на клетките, намаляват риска от хронични заболявания и рак.

Антиоксидантите стимулират и имунната система в работата ѝ и във функциите ѝ. Те могат да допринесат и в борбата с вирусните инфекции. Полифенолите и флавоноидите в аспержите, включително кверцетинът, също са важна част от противовъзпалителния арсенал, който този прекрасен зеленчук притежава.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Експерт- Диетолог

преди 2 години

А ето ги и истинските ПЕТ причини..... 1. Братчеда е започнал бизнес - внос на аспержи ... 2. Чичо ми започна да внася аспержи ... 3. Брат ми продава аспержи в магазина си ....4. Аз лично участвам финансово в бизнеса с аспержи.... 5.Цялата рода му мърмори денонощно - Направи нещо, че да ни потръгне с тоя бизнес с аспержи ... Измисли нещо, ... Е, аз не обичам да ям аспержи , затова реших да напиша една статия та дано продажбите да се увеличат че нещо не се търсят тия проклети аспержи .....

8

до 3

преди 2 години

Дори не миришат. Освен че не са и хич вкусни. За да могат да се ядат въобще, увийте ги в тънко нарязан бекон и на скарата. Ако и това не ви хареса , отделяте аспержите и ядете само бекона.

7

Шаран БГ

преди 2 години

А зелето да не е по-лошо ! Нашето, българското , отгледано с минимум химия ? Преди 200 години Луи Куне прави експеримент в Южна Германия и доказва за всеки човек най-добри са плодовете и зеленчуците произведени там където той е роден и където живее !!! Нашите търговци днес ще " докажат " , че банани, портокали, мандарини , авокадо, мaнго, ананаси и аспержи са по-добри за българина от родните ябълки, круши, вишни череши, сливи, зеле и моркови отгледани в България ....Ха , дано !!!

fallback