Доматите могат да бъдат и средство за превенция на сгъстяване на кръвта и последствията - образуване на тромби в кръвоносните съдове. До това заключение стигат шотландски изследователи, информира БНР.
Експерименът е проведен с 200 доброволци. Резултатите от проучването показват, че ежедневната консумация на домати разрежда кръвта със 70%. Ефектът е регистриран при 97% от участниците.
Изследователите свързват този резултат с наличието на антитромботични елементи в плодовете - флавоноиди.
Високото съдържание на ликопен също поддържа клетките здрави. Доматите предотвратяват сърдечносъдови заболявания, помагат в борбата с възпаленията и подобряват здравето на очите поради голямото количество витамин А.
Според специалисти след кратко варене или печене количеството на полезния ликопен се увеличава.
Така че доматите се препоръчва да се консумират както пресни, така и термично обработени.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
11
шопендар
преди 2 годиниЕТО ТОВА Е ОБЯСНЕНИЕТО,ЗАЩО БЪЛГАРИЯ Е НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ МЕСТА ПО ПОЧИНАЛИ ОТ ИНФАРКТИ,ПРОСТО НЕ ЯДЕМ ВЕЧЕ ДОМАТИ ЗАЩОТО НЕ СТРУВАТ,И НАЙ ВЕЧЕ СА МНООООГО СКЪПИ
10
dakotabg
преди 2 годиниЧушки и домати,който не яде;)ама български!
9
Анонимен
преди 2 годиниДрън, дрън! Доматите в големи количества могат да предизвикат левкимия! Не казвам, че не са полезни.