Снимка: Istock

Сред суперхраните, чийто списък обичаме да обновяваме често, добавяйки нови и нови, място намира и синята спирулина. Цветът ѝ е толкова завладяващ, че няма как да не я опиташ. Синята спирулина се получава от цианобактерии, известни още като синьозелени водорасли. Тя съдържа антиоксидантното съединение фикоцианин, което не само придава на спирулината разкошния син цвят, но също така осигурява мощни противовъзпалителни и борещи се със свободните радикали качества на този хранителен продукт.

Докато зелената спирулина, която също е много полезна е водораслото, в най-основната си форма за получаването на синята се извлича фикоцианина от водораслите, след което се предлага на пазара в извлечената му форма, обикновено под формата на прах.

Как може да консумирате синя спирулина? Ако сте опитвали зелена спирулина, вероятно знаете, че тя има наситен вкус, който не допада на всеки. При синята спирулина не е така. Нея може да добавяте към смутита, десерти, напитки, сладоледи, печива. Има красив син цвят, който много оригинално оцветява храната. Внимание! Ако сте алергични, не бива да приемате спирулина!

Какви основни ползи за здравето има консумацията на синя спирулина?

Поддържа имунната система по-силна

Според редица западни изследвания, синята спирулина е мощна съставка за имунната подкрепа. Учените смятат, че водораслото допринася за увеличаване на производството на цитокини, които се борят с инфекциите.

Подходящо допълнение към здравословната диета

Витамините от група В са необходими, за да помогнат на тялото ни да храносмила и превърне храната в ефективна енергия. Тъй като спирулината съдържа витамини В1, В2 и В3, тя подпомага и метаболизма, насърчавайки по този начин отслабването. Освен това, проучвания показват, че синята спирулина може да помогне и за намаляване на апетита.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase