Снимка: БГНЕС

Безплатни билети за посещение в националните паркове в Канада ще имат право да изписват някои лекари в Канада. Нов закон за това бе приет миналия месец в страната като част от усилията на държавата за увеличаване на достъпа до природата и ползите за здравето, които тя предлага.

Здравната инициатива е плод на фондация BC Parks и стартира като идея през 2019 г. Първоначално лекарите от четири канадски провинции ще имат право да изпишат 100 пропуска за националните паркове, съобщава The Washington Post. Традиционните рецепти включват предписване на поне 2 часа седмично посещение в парка, като минимумът на посещение е поне 20 минути.

"Нарастващ брой доказателства показват, че времето в природата може да подобри здравето при много различни физически и психични състояния. Това намалява разходите за здравната система", казва Прама Рахман, координатор на програмата Healthy By Nature на фондация BC Parks.

Проучване от 2019 г. констатира, че хората, които прекарват поне 120 минути седмично в паркова среда, съобщават за положителни ефекти върху общото им здраве в сравнение с тези, които изобщо не излизат навън.

Пациентите в Канада ще могат да се възползват от безплатен достъп до повече от 80 национални парка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase