Снимка: Istock

Маслото е един чудесен млечен продукт, който участва от векове в кухнята на много народи. То е противоречив продукт, защото в зависимост от гледната точка може да се разглежда едновременно като полезен и като вреден, като тези определения зависят преди всичко от консумираните количества. Ето защо маслото може да влезе едновременно в списъците и с „добри“, и с „лоши“ храни.

Може би звучи невероятно как един продукт може да е едновременно полезен и вреден, но всичко зависи от консумираното количество, наистина. Някои експерти по хранене смятат, че маслото е в основата на редица отрицателни ефекти в метаболизма, като напълняване, влошен липиден профил, чернодробни заболявания. Но такава връзка може да се открие при прекомерна консумация на масло в големи количества.

Според WebMD, маслото има и невероятни ползи за здравето, защото е много богат източник на калций, витамин А, Е, D. Маслото е богато на наситени и ненаситени мазнини. Наситено е и на калории. Само в една супена лъжица масло се съдържат приблизително 102 калории. Маслото не съдържа фибри, въглехидрати, захари.

Какво се случва в тялото, ако всеки ден консумирате масло?

Мазнините не са враг на нашето тяло. Ако се консумират в излишък, това може да има отрицателни ефекти върху организма. Но умерената консумация на мазнини всъщност е много важна, защото мазнините отговарят за редица процеси в организма, преноса на вещества, витамини, хормони.

Тялото се нуждае от здравословни мазнини, за да осигури енергия за мускулите. Мазнините са важни и за усвояването на витамините, най-вече мастноразтворимите витамини, които не могат да се абсорбират качествено от организма в отсъствието на мазнини.

Мазнините участват и в усвояването на минерали, които са особено важни за костите и съсирването на кръвта.

За да се радвате на тези положителни ефекти на маслото обаче, консумацията ви не трябва да надхвърля 10% от общия калориен прием за деня.

Когато консумирате масло, трябва да мислите за него като част от общата картина. Тоест, маслото съдържа наситени мазнини и вие ще ограничите количеството, което консумирате, но трябва да го съобразите и с останалите мазнини, които ядете. Те се срещат в месо, яйца, сирене, ядки, растителни масла, кисели и пресни млека. Ако намалите количеството масло, за да намалите общия прием на мазнини в диетата, не трябва да си позволявате повече от останалите съдържащи мазнини храни. Общият прием на мазнини трябва да бъде стриктно следен, за да не допускате отрицателните ефекти, които прекомерната консумация на мазнини може да има върху тялото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase