Снимка: Istock

Лютите чушки халапеньо са известни от мексиканската кухня. Техните вкусови качества са наситени и могат да разпалят огъня в тялото ви в преносен и не толкова преносен смисъл. Поднасят се във всякакви варианти – сурови, печени, варени, в сосове и маринати, ястия с месо и зеленчуци.

Халапеньо дължат интензивния си пиперлив вкус на активното вещество капсаицин в състава си. Но капсаициноидите придават не само характерния вкус на халапеньо. Тези съединения имат и редица ползи за здравето. Те увеличават вътрешната температура на организма, което може да окаже терапевтични ефекти в много насоки, според учени от Colorado State University, цитирани от healthdigest.com.

Колкото по-висока е концентрацията на капсаицин в лютите чушки, толкова по-висока е и концентрацията на антиоксиданти в тях. Чушките халапеньо са много богати на антиоксидантни вещества, според проучване от 2014 година, публикувано в списание Molecules. Семената на халапеньо са с най-голяма концентрация на капсаицин.Освен това, чушките халапеньо са изключително богати на витамин А, С и Е, калий и други видове антиоксиданти, нужни на организма. Всички те вкупом се борят с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали в тялото. Капсаицинът и останалите хранителни вещества в халапеньо ускоряват метаболизма, поддържат метаболитното здраве на организма, могат да допринесат в отслабването и превенцията на хронични заболявания, дължащи се на възпаления.

Халапеньо са не просто средство да направите ястията си по-пикантни и вкусни. Тези люти чушки могат да ви помогнат да контролирате апетита си, да подсилите метаболизма си и да увеличите средната продължителност на живота си, според WebMD.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase