Снимка: Istock
fallback

Силовите тренировки са незаменима част от всяка качествена и богата тренировъчна програма. Те помагат да изваете тялото си, да развиете мускулатурата, да топите мазнини и да се чувствате прекрасно. Тренировките с тежести или със собствена тежест увеличават издръжливостта, подобряват здравето на костната система, скелета, сухожилията, ставите. Те изграждат добра мускулатура, което позволява да се движите по-добре, а и подобрява обмяната на вещества, хормоналния баланс.

Но силовите тренировки имат и други предимства, които надскачат физическите ползи. Те имат удивителни положителни ефекти върху психиката.

Силовите тренировки подпомагат психичното здраве, подобряват го и влияят цялостно на личностните резултати. Това е още една причина да ги включите в режима си на двигателна активност. Ако досега сте наблягали само на кардиото, време е да добавите и силови тренировки в режима си. Те са полезни както за физическото ви здраве, така и за психическото и емоционално състояние.

Кои са 5-те полезни свойства за психиката, които силовите тренировки имат?

Подобряват настроението

Силовите тренировки са полезни за психиката, защото се борят с лошото настроение и стимулират усещането за щастие. Това се дължи на ендорфините, които се освобождават при силово напрежение на мускулите. Ето защо, вдигането на тежести или упражненията със собствена тежест могат да помогнат да преборите тревожността, безпокойството, депресията.

Укрепват връзката между тялото и психиката

Силовите тренировки изискват високо ниво на концентрация, за да се изпълнят правилно. Това насочва целия енергиен ресурс на мозъка по начин, който действа в синхрон с всички мускули в тялото. Тази прекрасна връзка между ум и тяло подобрява емоционалното и психичното здраве, допринася за подобряване на концентрацията и паметта.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

преди 2 години

Искаме на всеки 5 мин. справка кой от какво е умрял по света ! Най - вече от кой вирус защото може да има втора, треда, пета и т.н. пандемии за които ние да не знаем !

18

Demonaz

преди 2 години

Затваряйте фитнесите и спортните зали. Спорта е вреден по-добре ваксина и пред тв-то. Защо здрави хора да спортуват,а ?? Всички под катинар.

17

Nimand

преди 2 години

До АнонименПриятел извинявай , ти знаеш ли колко химия има в днешната храна , в месото , в млякото , в шоколада , в хляба . Имаш ли представа ,че в детските градина голям процент доставчици , карат "имитация на млечни продукти "!!!

fallback