Снимка: Istock

Морковите са зеленчук, който вероятно повечето от нас често забравят. Ако се сещате за тях само когато правите супа или ги добавяте рядко към печените си ястия, време е да поправите тази грешка. Морковите са изключително полезен зеленчук, който заслужава по-централно място в храненето. Вижте защо.

Морковите са евтини, могат да присъстват по-често в пазарската ви кошница без да натоварят бюджета ви. Същевременно обаче те притежават безценни хранителни качества. Много са издръжливи и могат да се съхраняват дълго време в хладилника, докато ги включвате в различни ястия. Морковите съдържат хранителни вещества, които могат да ви помогнат да подобрите цялостното си здраве.

Морковите съдържат изобилие от бета-каротин. Това е антиоксидант, който при метаболизиране се превръща във витамин А в тялото. Този мастноразтворим витамин е много важен за редица функции в организма. Благодарение на витамин А, кожата, косата, ноктите ви, зрението ви ще са в добро състояние.

Защо е добре да ядете моркови по-често?

Морковите са полезни за очите

Витамините и минералите в морковите са много полезни за зрението и очното здраве. Бета-каротинът, който в тялото ни се превръща във витамин А, е антиоксидант, борещ се с възпалението и насърчаващ здравето на очите. Достатъчните нива на витамин А в диетата могат да намалят риска от дегенерация на макулата – една от водещите причини за влошено зрение и слепота, според realsimple.com.

Моркови за здрава и млада кожа

Витамин А е ценен за кожата. Той е от съществено значение за правилното делене на кожните клетки. Хората, които консумират достатъчно бета-каротин са с по-нисък риск от рак на кожата. Това показва скорошно изследване, цитирано от realsimple.com. Редовната консумация на моркови може да осигури достатъчни нива на бета-каротин в организма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase