Снимка: Istock

Храната, която ядем, има значение за това дали в тъканите ни ще се поддържат възпаления или обратното – тези възпаления ще бъдат потушени с помощта на правилните хранителни микроелементи. Витамините са именно такива микроелементи, някои от които имат изявен противовъзпалителен характер. Вместо да си ги набавяте чрез хранителни добавки, вижте кои храни са най-богати на противовъзпалителни витамини.

Кои са витамините с най-мощни противовъзпалителни свойства?

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин. Това означава, че задържането му в организма и усвояването му е невъзможно в отсъствие на мазнини в храната. Среща се в редица плодове и зеленчуци. Бета-каротинът в плодовете и зеленчуците е форма на провитамин, който при метаболизиране се превръща във витамин А в организма. Витамин А е много мощен антиоксидант, който предпазва клетките и тъканите от свободните радикали. Това намалява възпалението в тъканите.

Най-добрите източници на витамин А са моркови, тиква, рукола, къдраво зеле, спанак, сладки картофи, листни зеленчуци, зелени салати.

Витамини от група В

Витамините от група В имат изразен противовъзпалителен характер по отношение на периферната нервна система. Неслучайно влизат в състава на медикаменти, успокояващи болка и възпаления в мускулите, скелета, ставите, сухожилията. Витамините от група В имат свойството да успокояват възпаленията и при автоимунни заболявания, ревматоиден артрит, като намаляват нивата на С-реактивния протеин, повишаван при локални хронични или остри възпаления.

Най-добрите източници на витамини от група В са зеле, чушки, гъби, пъпеш, прясна риба тон, птиче месо, тъмнозелени листни зеленчуци, аспержи, черен дроб, грах.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase