Снимка: Istock

Ако следвате популярните нисковъглехидратни режими, вероятно сте ограничили драстично приема на иначе така полезните бобови, плодове, зеленчуци, зърнени храни, варива. Ограничаването на приема на въглехидрати може да е полезно за някои хора заради здравословното им състояние, но то със сигурност не е препоръчително за всеки. Преди да предприемете нисковъглехидратен режим на хранене е добре да се консултирате с лекар, защото трайното намаляване или изключване на въглехидратите от менюто има своите силно негативни ефекти.

Въглехидратите са основният източник на енергия. Тялото ни е конструирано така, че да черпи енергия най-бързо и лесно от въглехидратите, които ядем. Когато не приемаме достатъчно от тях или ги изключим напълно, тялото се обръща към другите макроелементи в храната за помощ – протеините и мазнините.

Въглехидратите са и основната храна за мозъка. Ето защо, ако приемате прекалено малко или никакви въглехидрати, мозъкът може да започне да страда. Възможно е да изпитвате силна умора, замъгляване на паметта, затруднения в съсредоточаването.

Въглехидратите поддържат почти всяка жизнена функция. Без тях нормалното протичане на процесите в тялото е немислимо или поне не и без лекарско наблюдение.

Ако искате да ограничите въглехидратите преди всичко трябва да разберете, че някои въглехидрати са по-добри и полезни от други. Полезните въглехидрати се срещат в естествените източници – плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови, варива.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase