Снимка: istock

Всеки етап от живота носи своите физиологични промени. От нас зависи да помогнем на тялото си да премине през тях и да бъдем и да се чувстваме в добра форма. Храната е в основата на всичко това. А днес споделяме 4 от най-важните храни за женското здраве след 40-годишна възраст.

Броколи

Броколите са богати на калий, калций, магнезий, селен, витамини С, А, К1, В4. Редовната консумация на вкусните зеленчуци има редица ползи за здравето. Редица проучвания показват, че броколите могат да помогнат за баланса на холестерола и триглицеридите. Така се намалява и рискът от сърдечни проблеми.

С напредване на възрастта рискът от проблеми с костите значително нараства. Броколите са богати на калций и витамин К, които са много важни за костното здраве. Но също така цинкът, фосфорът, витамин А и витамин С също присъстват до голяма степен в зеленчуците, подпомагат здравината на костите, намалявайки риска от остеоартрит.

Западни проучвания установяват, че редовната консумация на броколи, както и на други тъмнозелени зеленчуци, може да забави стареенето на мозъка. Учените смятат, че съдържащите се в тях съединения, като кемпферол, сулфорафан, допълнително подпомагат здравето на мозъка благодарение на ефектите му върху балансирането на възпалението в органа.

Консумацията на броколи подпомага намаляването на оксидативния стрес, благодарение на ценните антиоксиданти, които се съдържат в тях. Антиоксидантите се борят с процеса на окисляване на клетките.

Риба

По-мазните риби като скумрия, сьомга, херинга, пъстърва, също са едни от най-полезните за консумация за жени над 40, тъй като са богати на важните омега-3 мастни киселини. Защо да добавите към седмичното си меню и риба?

Мастните киселини в рибата могат да намалят риска от сърдечни заболявания, тъй като имат положителен ефект върху здравето на сърцето.

След 40-годишна възраст постепенно настъпват редица хормонални промени в женското тяло, а полезните мастни киселини, витамин D, витамин А, селенът, допринасят за по-лесното преминаване на организма през тези промени. Според други изследвания, омега-3 мастните киселини, които си доставяме от редовната консумация на риба и морски дарове, могат да намалят с до 42 процента при жените развитието на дегенерация на макулата, която може да се наблюдава с напредването на възрастта.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase