Снимка: istock
fallback

Когато мислим за това какво е здравословно за нас, обикновено се фокусираме главно върху това с какво се храним и дали спортуваме достатъчно. Често обаче забравяме за това какво слагаме върху кожата си. Като най-голям орган в нашето тяло, кожата е подложена на изключително много предизвикателства. Ежедневно нанасяме многобройни химикали върху нея, някои от които с потенциално опасен за здравето характер.

Дермалната абсорбация е функция на кожата, която ѝ позволява да пропуска различни вещества, прилагани локално върху нея. Така те попадат в кръвообращението и проникват до всеки орган в нашето тяло. Лосиони за тяло, сапуни, козметични продукти – всички те и още много други оказват влияние върху кожата и целия организъм.

Какво не трябва да правите с кожата си?

Не използвайте антибактериален сапун често

В условията на ковид пандемия, в която се намира целият свят през последната година и половина хората използват все повече антибактериални измиващи средства. Те обаче имат потенциално опасен за кожата и здравето ефект, защото отмиват не само лошите, но и добрите бактерии. Бактериите, живеещи по кожата ни, са наш приятел, защото ни предпазват от навлизането на микроорганизми, които могат да ни разболеят. Антибактериалните средства нарушават баланса в микрофлората на кожата, като могат да доведат до сухота, раздразнения, зачервяване, инфекции.

Не прилагайте лимон върху кожата

Лимонът е често препоръчван за употреба върху кожата като средство за облекчаване на акне, против стареене или като ексфолиант. Лимонената киселина обаче е доста агресивна и може да предизвика кожни проблеми, най-често свързани с раздразнения.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

зодии

преди 2 години

Не сме зодии

1

Аз-овластената-баба

преди 2 години

Не си печете бюста на слънце прекомерно знам ли колко че застарява и се покрива с лунички и се съсухря като на сто годишна бабичка. Знам че искате да си го показвате но какъв е смисъла после.

fallback