Около 600 милиона души по света се разболяват годишно поради консумацията на замърсена храна, а 420 хиляди умират от тази причина, според СЗО, съобщава "Дойче Веле".
Тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати, ако всички положат усилия, припомни Световната здравна организация (СЗО), в Деня на безопасността на храните.
"Ние носим колективна отговорност да осигурим здравословна и хранителна диета", подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.в послание за отбелязване на деня, който подчерта, че децата са най-уязвими от този проблем.
"Никой не трябва да умре, опитвайки се да яде", каза етиопският експерт, който подчерта отговорността на производителите, правителствата, транспортните фирми, магазините и ресторантите за безопасността на храните.
"Подобряването на безопасността на храната, която ядем, не само намалява детската смъртност и недохранване, но „кара децата да пропускат по-малко учебни часове, а възрастните да подобряват производителността си и намаляват натиска върху здравните системи", заключи ръководителят на СЗО.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
5
Анонимен
преди 2 годиниИстината е в домашното производство. Отглеждам всички видове зеленчуци. Имам и плодни дървета. Кравата ми дава мляко и правя сирене кашкавал и кисело мляко. Хляб си меся и не купувам този с химията и набухвателите. Но се иска труд много труд. Не е като да отида в магазина да накупя отровите и да легна пред тлевизора. От сутрин до вечер съм в градината. Чистя на кравата храня я поя и доя. Няма събота няма неделя няма нова година. Както казва вашият банкянски другар Работа Работа и пак Работа.
4
Анонимен
преди 2 годиниАко бяха умряли от ковид щеше да е вой до небесата и рестрикции до дупка. Но понеже е от нещо друго - няма проблем.
3
Анонимен
преди 2 годиниТова не е от храните, да ги пишат Ковид и тях... хахаха ... А ако са ваксинирани, да ги пишат - починали от Нековид...