Снимка: БГНЕС
fallback

Сърдечно-съдовите заболявания имат три скрити симптома, предупреди кардиологът Дмитрий Напалков в ефира на радиостанция „Говори Москва“.

Към тях спадат повишеното налягане при нормално здравословно състояние, нарушение на сърдечиня ритъм и световъртеж.

Той каза, че повишеното кръвно налягане при нормално здравословно състояние не трябва да се приписва на преумората или на промяната на времето, а е по-добре веднага да се потърси лекарски съвет.

Важно е също така да се обръща внимание на проблемите с аритмията, тъй като при подобни случаи болестта също може да протича безсимптомно.

Когато се появи аритмия, се повишава рискът от образуване на тромби в сърцето. Той може да се откъсне и практически да блокира напълно лумена на всеки съд. Това може да е коронарната артерия, захранваща сърцето, което ще предизвика инфаркт; може да е мозъчната артерия, което да доведе до инсулт; може да е бъбречната артерия, което, макар и рядко, може да предизвика бъбречен инфаркт; може да е мезентериална артерия и да се стигне до чревна тромбоза, каза Напалков.

Световъртежът може да бъде свързано със сериозна аритмия, затова специалистът призова да обърне специално внимание на това през втората половина от живота. Той отбеляза, че това състояние може да е нетипична проява на инфаркт на миокарда или инсулт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 години

Когато имам високо кръвно досега съм ходил винаги на обущар! Сега разбирам грешката си и започвам да ходя на лекар!Благодаря на журналист(ката) отвор ми очите!Моля оценете ме, мисля, че *** българ(ския) ми е добре!

22

Анонимен

преди 2 години

Хахаха, тук докторите те питат какво ти е. Скоро майка ми беше на преглед на щитовидната жлеза и онази само я гледала от разстояние и и казала, че нищо и няма. Без уред, без пипане, ей така се дава диагноза. Къде да ги намери човек тези доктори които наистина са доктори.

21

До 14

преди 2 години

Обади си. Ше помагаме за децата.Немаш грижи.

fallback