Снимка: Istock
fallback

Обилно похапване, приятна компания, алкохолни и подсладени газирани напитки... Обичаме да празнуваме, да консумираме любимите си храни, казваме, че „отпускаме душата си“, но това отпускане се отразява натоварващо на организма ни. В резултат качваме излишни килограми, апетитът ни сякаш се е повишил, мудни сме, задържаме излишни течности, а и тези храносмилателни неразположения... Тялото ни подсказва, че е добре да направим лек детокс режим, изключвайки постепенно мазните храни, сладкишите, тестените изделия, колбасите и сирената.

Добре е да включим в менюто си полезни храни за детокс като сини боровинки, фенел, артишок, костен бульон, киви, авокадо, тиква, сладки картофи, сурови или печени ядки без сол и вкусове. Какво друго може да включите във вашия оздравителен следпразничен план, вижте в следващите редове.

Грейпфрут

Добавете сочните грейпфрути към вашето празнично меню. Не само че ще подсилят имунитета ви, но и фитохимикалите в тях, доказано спомагат за изгарянето на излишните мазнини и подобряване на метаболизма. В допълнение, плодовете са богати на витамин С, който е мощен детоксикатор на организма.

Добавете към менюто си куркума

Чудесна подправка, която може да е част от вашите смути рецепти, здравословни ястия, топло мляко с канела и мед. Куркуминът – мощното съединение, което придава яркия цвят на подправката, действа като силно противовъзпалително средство, подобрявайки функцията на черния дроб. Според изследвания, консумацията на куркума може да намали значително запушването на жлъчните пътища.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Дедо

преди 3 години

Мише, дай нещо да се яде, няма значение какво, само да не е токсично. Че на Дедо пенсийката свърши още първата седмица. Пък и да е малко токсично язе ше го детоксикирам сабахлен у вецето.

fallback