Снимка: Istock
fallback

Декември е месецът на празниците и богатите трапези, на които алкохолът е верен спътник. Много от нас прекаляват с наздравиците по празниците, заради което едно от най-честите новогодишни обещания е да спрат алкохола поне за месец след празниците.

Всъщност, това е една много добра идея. Вижте какво се случва с тялото, когато спрете да пиете алкохол само за 30 дни.

Почивка за черния дроб

Повечето заболявания на черния дроб протичат безсимптомно и затова са изключително коварни. Преди да се усетите е възможно черният дроб да е пострадал от цироза, ако сте постоянен почитател на чашата с алкохол, дори този навик да няма нищо общо с алкохолизма. За щастие, клетките на черния дроб регенерират доста бързо и затова, ако спрете с вредния навик да пиете алкохол често, дори само за 30 дни, показателите на черния дроб ще се подобрят.

Чернодробните ензими ще влязат в допустимите стойности, холестеролът ви ще се подобри, мастната обмяна също ще се подобри. Консумацията на алкохол повишава холестерола в кръвта и създава висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Спада рискът от рак

Алкохолът е известен с канцерогенното си въздействие върху клетките. Това се посочва в Националната програма по токсикология към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ. В доклада се посочва още, че рискът от развитие на рак, свързан с алкохола, нараства бавно с течение на времето, особено ако се пие редовно, пише healthline.com. Спирането на консумацията на алкохол може да намали този риск.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Щерю

преди 3 години

Ако спрете алкохола само за 30 дни - постоянно мислите за 31-ят ден...

15

човек

преди 3 години

До: номер 12 (11)Формално погледнато човек може да рече, че си прав.Реално погледнато обаче, ето как стоят нещата:Ако имаш предвид популярния мит, че алкохолът приеман парентерално (през устата) унищожава вирусите, това е огромна заблуда.Първо, алкохолът трябва да е минимум със 70% концентрация, което ще те мумифицира. Буквално. И второ, трябва цялото съдържание на кръвоносната система да ти бъде 70%.Буквално, ако те потопят във формалин ще бъде същото - МУМИЯ!

14

човек

преди 3 години

Първо, много е странно защо пълният списък с промени е публикуван на сайт наречен "Аз, жената"???Тоест, самото заглавие на сайта подсеща, че алкохолизмът е присъщ само за жените, затова те да му мислят, тъй ли???Ми не знам, реагирам първосигнално, не знам дали съм прав но това е първото, което ми се набива на очи.Второто, мога да кажа за себе си, че показателите ASAT, ALAT са ми в норма.Съдържанието на натрий и калий също.Имам нормален общ холестерол, но лошият ми е висок, а добрият нисък.

fallback