Снимка: Istock

Изграждането на здрав скелет е важно за редица функции на организма. Здравите кости са по-малко податливи на фрактури и на развитие на остеопороза с възрастта, което позволява на тялото ни да се справя с всички движения и предизвикателства, на които го подлагаме всеки ден. От състоянието на костите и скелетната ни структура зависи цялостното ни здраве.

Как да подобрите състоянието на костите си и да ги направите по-здрави?

Тичайте

Бягането за здраве ще ви помогне не само да отслабнете, да подобрите сърдечносъдовата си система и кръвното си налягане, но и ще заздрави костите ви. Ударната активност на мускулите, която се упражнява върху костите по време на джогинг стимулира костните клетки, като това подобрява тяхната плътност, здравина и състояние. Това констатира ново проучване, публикувано в International Journal of Epidemiology, пише thehealthy.com.

Вдигане на тежести

Упражненията с тежести и силовите упражнения с тежест на собственото тяло правят не само мускулите по-здрави, но и костите. Това е особено полезно за жени в менопауза, тъй като те са най-застрашени от развитие на остеопороза. Не е необходимо да вдигате огромни тежести, за да въздействате върху състоянието на костите и мускулите. Упражнения за издръжливост, като аеробика, тичане, колоездене и плуване също са полезни в комбинация с упражненията с тежести.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase