Снимка: Istock
fallback

Човешкият мозък и централната нервна система са най-важните системи в тялото. За тях грижата е всекидневна. Така например, честата консумация на алкохол, тютюнопушенето, нездравословното хранене, изолацията, тревожността и стресът, могат да повишат риска от неврологични проблеми.

Хранете се здравословно

Начинът на хранене е от съществено значение за добро неврологично здраве. Тялото ни се нуждае от баланс на хранителните вещества, протеини, достатъчно количество здравословни източници на глюкоза. Ако имате дефицит на важни хранителни елементи, това най-малко би причинило главоболие, трудна концентрация, тъй като мозъкът функционира почти изцяло като използва глюкоза за гориво. Въпреки това, този важен орган се нуждае и от достатъчно цинк, холин, аргинин.

Следването на здравословен режим на хранене може да намали риска от образуването на съсиреци в мозъка, което да доведе до инсулт, до тежки неврологични увреждания.

Поддържайте мозъка си активен

Както всяка друга част на тялото, мозъкът също се нуждае от тренировка. Постоянното му ангажиране ни зарежда с повече умствена енергия, чувстваме се по-бдителни.

Добри навици, които го поддържат активен и намаляват риска от неврологични проблеми, са четене на книги, учене на нов език, настолни игри, решаване на ребуси.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

УЕФА-МАФИЯ

преди 3 години

1,99 съм, 61 кг. Ям като вол и не качвам. Защо? Пълен набор изследвания съм минал, напълно здрав съм.

7

Анонимен

преди 3 години

Едно време ни учеха,че рибата е много полезна за мозъка.Може и вярно да е, знам ли.Ама много скумрия се ядеше вкъщи.

6

Анонимен

преди 3 години

До: номер 1Понеже навремето нямаше "био" и "еко", баба ми на село садеше само кибернетични краставици, кибернетични домати, марулите също не бяха био, а хардуерни чипове със SMD монтаж, на фирмата TEXAS INSTRUMENTS!Да, така беше! А ако не знаете, едно време нямаше био ябълки, а всичките ги произвеждаха от фирмата Apple, която после започна да прави компютри и лаптопи!!!

fallback