Снимка: Pixabay
fallback

Български учени започнаха работа по ваксина срещу COVID-19. Три екипа участват в българската разработка - работна група от Института по микробиология на БАН, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет, обясни ръководителят на разработката доц. Андрей Чобанов за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR, което ще се излъчи днес от 17.30.

Българските учени влизат в състезанието с още около 70 екипа по света, които, по данни на СЗО, са в процес на разработка на ваксина срещу коронавируса.

Може ли малка страна като нашата да направи такова голямо откритие?

"Всъщност състезанието за оригиналност. Нашата ваксина е абсолютно нестандартна като идея. Използваме начин, който смятаме, че е много иновативен. Ще използваме вирусни компоненти, които обаче да бъдат в позиции във вируса, които остават непроменени във времето, иначе казано - не са подложени на мутагенен натиск," заяви доц. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Нещо повече - ще търсим такива, които да се припокриват с предишните вируси, причинили пандемия. Защото се оказа, че има много голяма консервативност при отделните щамове на коронавирусите. Така че идеята е една такава ваксина да бъде използвана и за в бъдеще," обясни доц. Чорбанов в разговор с Милена Миилотинова.

"Ваксината ще бъде без никакъв риск за хората, няма да съдържа никаква генетична информация, която евентуално може да причини заболяване или инфектиране", подчерта ръководителят на екипа български учени доц. Андрей Чорбанов.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц. Андрей Чорбанов за българската разработка, за това закъсня ли СЗО с обявяването на пандемия, скри ли Китай информация за размера на болестта - вижте в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR днес от 17.30.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 4 години

До Дегизиран ЯстребРоме,не ти ли омръзна да пишеш едни и същи глупости?Всеки, който е ходил на училище поне до четвърти клас е наясно, че лъжеш.

42

колето

преди 4 години

тези са учени колкото аз съм космонавт

41

Анонимен

преди 4 години

Кога ли български учени са измислили нещо. Като знам какво ни е образованието, ми е ясно и какви са ни учените.

fallback