Снимка: istock

Какво освен стреса, неразположенията около месечния цикъл или пък любовна драма може да развали нашето настроение? Храната, която консумираме. Любимите ни лакомства, които сме свикнали да хапваме в следобедните часове, предизвикват пикове в нивата на кръвната захар. Усещаме прилив на енергия, но не след дълго тези нива спадат рязко. Мудност, сънливост, раздразнителност...

Докато преработените храни като сладкиши, чипсове, соленки и други, могат да влошат настроението ни, има здравословни храни, богати на важни мазнини, които могат да ни помогнат да сме по-често усмихнати.

Горски плодове, кокосово масло, качествен тъмен шоколад, са едни от тях. Те са чудесни за нашите малки закуски, като може да ги комбинираме и с други полезни храни. Вижте с кои други храни може да изместите преработените, за добро настроение.

Банани

Може да ги хапвате самостоятелно или в комбинация с извара. Здравословна закуска за подобряване на настроението, която ще ви осигури витамини B6, A и C, фибри, триптофан, калий, фосфор, желязо, протеини.

Захарите в бананите повишават и енергийните нива, но без да предизвикват пикове на кръвната захар. Витамин В6 спомага за превръщането на триптофана в серотонин, който ни кара да се усмихваме.

Ядки

Ако искате да подобрите вашето настроение, направете бадемите, кашуто и орехите, част от вашите малки закуски. Важно е обаче, те да са сурови или печени, но без сол и подправки. Подобно на бананите, ядките спомагат за повишаване на серотонина, но и съдържащите се в тях омега-3, витамин В6, протеини и фолати, също се свързват с положителната нагласа.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase