Снимка: istock

Тичането изгаря много мазнини и е една от най-ефективните тренировки за отслабване. Вероятно повечето от вас са чували това твърдение и то е напълно вярно, само че с някои допълнителни уговорки.

Бягането е наистина невероятно ефикасна тренировка в посока отслабване и стягане на цялото тяло, но за да бъде наистина такава е необходимо да предизвиквате себе си по различни начини всеки ден. Ако просто правите джогинг в равни интервали и интензивност всеки ден, резултатите ви няма да са толкова добри.

Как да изгорите повече калории чрез тичане?

За да изгорите повече мазнини по време на бягането, имате две възможности: дълъг, бавен ход с постоянен ритъм или по-бърз, по-къс спринт, който се прави на интервали с висока скорост и време за възстановяване. И в двата случая се изгарят калории, идващи от запасите с мазнини и въглехидрати в тялото, но количеството и процентът на мазнините, които сте в състояние да изгорите по време на тренировката, варират в зависимост от интензитета на тичане.

Ако бягате с по-ниска интензивност за по-дълъг период от време е по-вероятно тялото ви да изгори повече мазнини, отколкото въглехидрати, складирани в мускулите. Тоест, при този тип тренировка се изгарят по-малко калории като цяло. С други думи, ще изгорите по-висок процент мазнини, отколкото въглехидрати (складиран гликоген), но общото количество мазнини, което ще изразходвате може да е по-малко, отколкото при интензивно тичане, тъй като общото изгаряне на калории при слаб интензитет е по-ниско.

Всичко това означава, че интервалите с по-висока интензивност ще са най-добрият подход към увеличаване на разхода на калории и изгарянето на мазнини.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase