Снимка: Istock

Катарактата (перде на окото) е една от водещите причини за слепота в световен мащаб. Застрашени от появата ѝ са предимно по-възрастните хора, като в някои случаи първите наченки на този проблем започват да се проявяват след 40-годишна възраст. Първите симптоми са сравнително незабележим, заради което пациентите дълго време не осъзнават, че страдат от този проблем.

Кои са тези тихи признаци на катаракта, за които да сте по-бдителни?

Замъглено зрение

Замъгляване на зрението може да се появи по различни причини. В някои случаи е моментно явление, което отшумява. Ако забелязвате такъв симптом, който не отшумява се консултирайте с офталмолог, за да проверите дали не страдате от начална форма на катаракта.

Влошено възприятие на цветове

Ако забележите, че не виждате добре определени цветове, с които преди не сте имали проблем, това може да е сигнал за перде на окото. Когато човек развива катаракта започва да се появява характерно избледняване или изменение на цветовете, обикновено наподобяващо пожълтяване на цветове, които не са от жълтата гама. Дори да не става въпрос за перде, все пак е препоръчително да се консултирате с очен лекар.

Чувствителност към светлина

Може да забележите известен дискомфорт при навлизане на светлина в очите, която да ви кара да ги присвивате. Лампи, фенери, фарове на коли също дразнят окото освен слънчевата светлина.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар