Снимка: Istock

Синдромът на раздразненото черво е много противоречиво състояние, тъй като симптомите му се припокриват с други заболявания или неразположения, свързани с храносмилателната система. Проявленията на това страдание също не са еднакви при всички хора. При някои синдромът се проявява с диария, при други със запек, при трети с бурен метеоризъм и подуване на корема.

Разнообразието от симптоми кара страдащите и лекарите да се затрудняват в поставянето на диагнозата, което не означава да не се консултирате с лекар, а напротив. Той ще ви помогне да изясните състоянието си и да предприемете правилните мерки за контролирането му.

Хората със синдром на раздразненото черво често изпитват болки, подуване, газове, главоболие и тежка умора, но не непременно в този ред и не е задължително всички симптоми да са налице.

Смята се, че една от възможните причини за поява на синдром на раздразненото черво е влошена комуникация между мозъка и червата. Не е напълно ясно защо се случва това и какво кара нервната система да провокира ускорено или забавено движение на мускулатурата на червата, но резултатът е дискомфорт и проблеми, които засягат дори нормалното ежедневие на човек.

Конвенционални средства при синдром на раздразненото черво

Традиционното лечение на този проблем обикновено включва медикаменти, съдържащи лоперамидов хидрохлорид, съставка, която регулира диарията, както и различни антибиотици и добавки с фибри против запек. Коремните болки се лекуват със спазмолитици и нестероидни противовъзпалителни средства. Такива медикаменти следва да се предпишат единствено от лекар след преглед и провеждане на съответните изследвания. Не се препоръчва употребата им без рецепта.

Природни методи, които да опитате

Ако сте диагностицирани със синдром на раздразненото черво можете да опитате някои натурални средства, които могат да допринесат за успокояването и потискането на симптомите.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase