Снимка: Pixabay
fallback

След като Лекарския съюз предложи деца и пенсионери да плащат по 1 лев за преглед при личния лекар, зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов заяви, че потребителска такса е въведена в почти всички европейски държави.

"Нейната задача е да финансира съответното лечебно заведение и да се преустанови свръхдостъпността. Не всеки, който си мисли, че е болен, е такъв”, отсече Брънзалов пред Нова тв.

Oще по темата

Според председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев българското здравеопазване не е достатъчно достъпно. 

"Броят на лекарите по цял свят тепърва ще намалява. Медиците полагат всички усилия, за да спасят някого, но не винаги имат условията това да се случва по най-добрия утвърден световен начин", обясни той.

"Вероятно никога няма да се установи какво точно се е случило с починалото 3-годишно дете.Няма електронна система, която да отчита кога е направено дадено изследване или процедура”, поясни Хасърджиев.

"Не се учудвам, че анестезиолозите от педиатрията, в която почина 3-годишно дете са напуснали. Този натиск, който се упражнява върху лекарското съсловие, оказа влияние. Не съм съгласен с д-р Хасърджиев. Смятам, че България е на първо място по достъп до медицинска помощ в целия ЕС. В някои държави се чака с месеци за преглед”, каза още Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Марияна Стоянова

преди 4 години

Да искате всички такси и заплащане да са като в чужбина,но заплащането там не е като тук. На една майка се полага само 380лв. майчинство на месец. Ами като си плати ток,вода и такса на детето в градината колко мислите ще и останат до другия месец. Ами на един пенсионер ,който взема по 150лв. Мин. Пенсия заради болест или смърт на съпруг. Колко ще са му нужни за да оцелее в България за цял месец и да му останат до следващия месец. А колко взема един депутат месечно,много нали .

82

Марияна Стоянова

преди 4 години

И след това десетдневно лечение питам защо по дяволите ни е толкова объркана системата! Колко време ще си прехвърлят отговорността един на друг. Затова и за починалото дете няма да има виновни!! А едно време нямаше лекари само един фелдшер и той лекуваше всичко и всички без ограничение и бяхме много добре ,дори без нито един смъртен случай. А сега какво плащаш си и те разиграват от болница в болница от лекар на лекар,кой от кой по компетентен.

81

Анонимен

преди 4 години

Да бе точно пък от децата ще вземат един лев. И как ще се финансира съответното лечебно заведение,като влязат парите в нечий джоб ли?!?. Моята дъщеря беше болна дадоха ни направление за педиатър уж започна лечение,но се стигна до болница. Да съгласна съм,че може да се случи така,но заради обърканата ни здравна система личният ми лекар не може да окаже медицинска помощ на детето защото е под 18г.,а е само на 1г.7м.. И така втори път в болница само за десет дни

fallback