Снимка: архив, Reuters

 

"Парите трябва да се управляват, а не да им се слугува", казва Сенека преди 2000 г. Пречупено през актуалните събития и обсъждането на бюджетите за здраве, пенсии и цялата държава, търсим позицията на лекарския съюз как най-ефикасно да се управляват милиардите в здравната сфера.

Българският лекарски съюз излезе с редица предложения в преговорите за новия Национален рамков договор с Националната здравноосигурителна каса.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обясни, че на първо място е ограничаването на броя на хоспитализацията.

Той уточни, че това не значи, че престоят на лекуващите се в болницата ще бъде намален.

"Мерките, които се предлагат са насочени в няколко направления.  Едно от тях е да не се принуждават болниците да изписват бързо пациент, за да дойде следващия. Предлагаме рязко да обърнем тренда и в центъра да е пациентът. Така този, който е приет да бъде лекуван и да усети, когато го изписват, че е получил грижи, а не е бил просто като едно ЕГН - превъртян през болницата и изписан. И в същото време това да не води до финансови затруднения на лечебното заведение", коментира Маджаров в "България сутрин".

Още по темата

По думите му трябва да се обърне по-голямо внимание на профилактиката, която се прави от извънболничната помощ, тоест от общопрактикуващите лекари. "По закон и наредба всички граждани са длъжни да минат профилактични прегледи през годината, но това не е гарантирано с необходимия брой изследвания като средства и направления. Предлагаме за профлиактика да не се удържат средства и да не се наказват лични лекари, ако преминат лимита. Пак ще има регулация, но профилактиката намалява и хоспитализацията, ако бъде направена добре".

БЛС ще настоява и да се увеличат цените на близо 220 клинични пътеки. "Проблемите са натрупани с години. Задържахме цените на клиничните пътеки ниски и това доведе до задържане на заплащането на работещите висококвалифицирани кадри в болниците", обясни Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Между 30 и 35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предназначени за заплати на лекарите и медицинските специалисти, работещи в болниците, ще настояват от БЛС.

Другото им искане е потребителската такса за деца да бъде изплащана на лекарите по начина, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - плащане на 1 лев, а останалата част от държавата.

"Когато въвеждаш облекчение само за една част от населението, за една цяла група като децата от 18 г. - за тях облекчението не е свързано с лекарите, които го лекуват, изкуствено потискаш някоя специалност. Тези, които работят с деца са по-ниско платени и ниското заплащане доведе до това, че колегите нямат желание да работят като педиатри", коментира Маджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase