Снимка: pexels.com

Увеличават се случаите на морбили - заболяване, срещу което има ваксина, но може да е смъртоносно или да причини сериозни увреждания на децата, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО).

Статистиката е за целия свят. Докладваните случаи на заболяването са скочили близо три пъти за последната една година, съобщава БНР.

Общият им брой за 2019 е 365 хил., което е най-високата стойност от 2006 година насам, но специалистите подозират, че в действителност заразените са милиони.

Директорът на отдела за ваксинация към СЗО Кейт Обрайън отбеляза: "Имаме притеснителна тенденция във всички региони на света към увеличение на случаите на морбили, с изключение на Америките, но намаляването там е съвсем малко. Така че имаме държави, където ваксинирането е недостатъчно, но имаме и страни, където ваксините покриват почти цялото население и въпреки това се намират малки неваксинирани общности, които водят до епидемия“.

Според организацията разпространението на болестта се дължи на лошите здравни системи и заблуждаваща информация за ваксините:

"Категорично има семейства, общности, хора, които получава погрешна информация не само за сериозността на заболяването и рисковете, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им. Така че подвеждащата информация е все по-голяма заплаха“.

В Европа случаите на морбили също са рекордно високи, а четири държави, в които заболяването се смяташе за изчезнало, изгубиха този си статут. Това са Великобритания, Гърция, Чехия и Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase