Снимка: Pixabay

Метални частици от иглите за татуиране могат да мигрират в човешкия организъм и да предизвикат алергии, сочат резултатите от международно изследване.

"Частици хром и никел от иглите за татуиране мигрират към лимфните възли. Никелът и хромът от иглите могат да предизвикат реакции, свързани със свръхчувствителност, и следователно могат да играят роля за алергиите вследствие на татуиране. Свързаните с татуирането нежелани реакции на организма станаха често срещани", споделиха авторите на изследването.

Алергиите, вследствие на татуирането, са редовно обяснявани с използваните пигменти, но за пръв път става въпрос за ролята на иглите на татуировчиците. Това няма нищо общо с евентуална липса на хигиена, а с механичен феномен, свързан с употреба на съдържащо титанов диоксид мастило за татуиране, но не и на карбоново черно мастило.

Точното въздействие на татуировките върху здравето все пак не може да бъде преценено, отбелязаха учените.

В изследването са участвали специалисти от Германския федерален институт за оценка на риска, няколко университета в Германия и европейския синхотрон в Гренобъл, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase