Снимка: Istock

Вкусът в устата ви често напомня за нещо гнило, ацетон? Това съвсем не е безобидно и може да се касае за проблеми с храносмилането, диабет или намалена функция на щитовидната жлеза. Метал – сигнали за пародонтоза, отравяне с живак, анемия.

Нашите рецептори различават основни вкусове като кисело, сладко, солено, горчиво, люто и умами. Те също се отличават, разделяйки се на усещания за горещо, лютивина, студенина, мазнина, тръпчивост. На всеки се е случвало да усети промяна във вкуса. Но когато тя е често явление, може да подскаже за сериозни заболявания. На какво да обърнете внимание?

Пълна загуба на вкус

Обикновено се проявява при продължителна хрема, прием на антибиотици. В случай, че е минал повече от месец след приключване на лечението, а все още имате пълна загуба на вкуса, консултирайте се със специалист. Нарушението на рецепторите може да подсказва за наранявания на главата (и последващо увреждане на нервната тъкан, таламуса и глосафорингеалния нерв); инфекции на горните дихателни пътища; хипотиреоидизъм; Синдром на Кушинг; диабет; зъбни инфекции; рак на устната кухина.

Сладък вкус

Хапвате добре овкусена салата, любимото ви парче месо, но усещате сладък вкус? Тази промяна може да е индикатор на сериозни заболявания като отравяне с пестициди или други химически отрови; нарушени нива на инсулин и начален стадий на диабет; депресия; хроничен стрес; дентални заболявания; рак на белия дроб; инфекциозно или вирусно увреждане на нервните клетки.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase