Кадър: Bulgaria ON AIR

Из цялата страна днес ще се извършват безплатни дерматологични прегледи. Те са част от Националната кампания за профилактика на рака на кожата "Евромеланома 2019", в която страната ни е редовен участник вече 14 години. В нея се включват 34 страни с много кабинети, в които се правят безплатни прегледи.

Повече от половината от хората, които са забелязали проблеми по кожата, отлагат да отидат на преглед. Над 30 000 починали от рак на кожата е можело да бъдат спасени.

Д-р Валерия Матеева от „Александровска болница“ е националният координатор на "Евромеланома" за България. Тя сподели в ефира на "България сутрин", че трябва да се следи внимателно състоянието на бенките.

"Ракът на кожата е изключително често срещан. Всяка година има повече от 3,5 милиона случая по света, от които 100 000 са меланомен рак на кожата, който е един от най-злокачествените тумори при човека. В България точна статистика не се провежда", обясни д-р Матеева пред Bulgaria ON AIR.

"Евромеланома 2019" има за цел да се изгради именно статистика за Европа и вече ще може и България да е част от европейската карта.

Кампанията се провежда за 14-а поредна година, а нашата страна винаги се включва. Днес отново ще е така, като на сайта на "Евромеланома" има информация за всички кабинети в страната, които предлагат безплатен преглед.

Матеева представи брошури, които се раздават на пациентите за самостоятелен преглед.

"Тук точно е описано как могат да се прегледат. Кои са съмнителните бенки - тези, които променят цвета, размера или формата си, които са различни от останалите, които са неравни, сърбят, отделят секрет или кръв", каза д-р Матеева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase