Снимка: pixabay

Тампоните са едно от най-удобните средства по време на менструалния цикъл. Те са скрити във влагалището, което дава повече свобода и сигурност при движение. Освен това са подходящи във всяка една ситуация. Как бихте могли да облечете бял панталон или да отидете на плуване, ако носите превръзка? Разбира се, че тампонът е най-доброто решение в тези и още много други подобни случаи.

В употребата на тампони обаче се крият някои рискове, ако те не бъдат използвани по правилния начин. Кои са най-често срещаните грешки, които потенциално биха навредили на здравето ви?

Не миете ръцете си преди употреба

От изключителна важност е да измиете ръцете с топла вода и сапун преди да поставите тампона във влагалището. В противен случай рискувате да внесете навътре във вагината бактерии и инфекциозни агенти, които да причинят сериозни опасности за вашето здраве. Избърсването на ръцете с мокри кърпи не е достатъчно.

Поставяте тампон, когато няма кървене

Предварителното поставяне на тампон в очакване на идването на менструацията е грешка. Също така е погрешно да се поставя тампон и в края на менструацията, когато кръвотечение на практика няма.

Това е така, защото при поставяне и изваждане стената на вагиналния канал е твърде суха. Това може да предизвика раздразнение, болка, нараняване на лигавицата, дори оставане на частици и влакна от сухия тампон във влагалището.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase