Снимка: unsplash

Студено пресованият зехтин е известен със своите полезни действия върху целия организъм. Лютите чушки също. Въпреки че някои ги смятат за дразнител на стомаха, те имат тъкмо обратния ефект.

Как се прави зехтин с люти чушки?

Тази вкусна и полезна пикантна смес се приготвя много лесно. В бутилка или буркан със зехтин се поставят няколко люти чушки. Затваря се плътно и се оставя за поне 2 седмици без да се отваря, за да може чушките да наситят зехтина със своите полезни елементи.

Какво съдържа зехтинът с люти чушки?

Активната съставка на лютите чушки е капсаицин. Този елемент е антиоксидант, имащ изключително мощно действие срещу свободните радикали, предизвикващи възпаления навсякъде в тялото, стареене на клетките, образуване на туморни формации.

Зехтинът е наситен с полезни мастни киселини, имащи благотворно действие за сърдечносъдовата, имунната, нервната системи. Те регулират обмяната на веществата и помагат за детоксикирането на организма.

Комбинацията между двата натурални продукта е повече от полезна. Вижте защо.

Предотвратява хронични заболявания

Действието на антиоксидантите в зехтина с люти чушки е много силно. Колкото по-висока е концентрацията на капсаицин, толкова по-голям диапазон полезни действия има той върху организма. Потискането на възпалителни процеси в много органи и системи позволява на имунната система да се пребори с различни патогени и да предотврати хронифицирането им.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase