Снимка: unsplash
fallback

Студено пресованият зехтин е известен със своите полезни действия върху целия организъм. Лютите чушки също. Въпреки че някои ги смятат за дразнител на стомаха, те имат тъкмо обратния ефект.

Как се прави зехтин с люти чушки?

Тази вкусна и полезна пикантна смес се приготвя много лесно. В бутилка или буркан със зехтин се поставят няколко люти чушки. Затваря се плътно и се оставя за поне 2 седмици без да се отваря, за да може чушките да наситят зехтина със своите полезни елементи.

Какво съдържа зехтинът с люти чушки?

Активната съставка на лютите чушки е капсаицин. Този елемент е антиоксидант, имащ изключително мощно действие срещу свободните радикали, предизвикващи възпаления навсякъде в тялото, стареене на клетките, образуване на туморни формации.

Зехтинът е наситен с полезни мастни киселини, имащи благотворно действие за сърдечносъдовата, имунната, нервната системи. Те регулират обмяната на веществата и помагат за детоксикирането на организма.

Комбинацията между двата натурални продукта е повече от полезна. Вижте защо.

Предотвратява хронични заболявания

Действието на антиоксидантите в зехтина с люти чушки е много силно. Колкото по-висока е концентрацията на капсаицин, толкова по-голям диапазон полезни действия има той върху организма. Потискането на възпалителни процеси в много органи и системи позволява на имунната система да се пребори с различни патогени и да предотврати хронифицирането им.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

от 5

преди 5 години

Чушките трябва да се нарежат на дребно преди да се сложат в зехтина. Когато правех сместа в кухнята бях с ръкавици. Бих посъветвал да сложите ако си правите ;))) Пуснах топлата вода да измия ножа с веро и от изпаренията жената в хола започна да кашля и да и сълзят очите. Това е на поне 10 метра разстояние. Ефекта от излагането на Хабанерос на гореща вода е като от лютив спрей...

6

от 5

преди 5 години

Един авер се хвалеше, че ядял люто шкембе... 4 капки от това в 6 литрова тенджера с шкембе чорба го отказаха да я яде. Аз ядях 5 супени лъжици на гладно. Първо е страшен шок. После се свиква. Защото мотивацията е убийствена ;)))Хабанероса е с лютост 400 000 единици по скалата на Сколвил. За сравнение, лютия спрей е 100 000 единици. Колкото е най - лютия сорт български члюти чушки.

5

Анонимен

преди 5 години

1 килограм Хабанерос(латиноамериканска люта чушка с 4 пъти по - високо съдържание на капсаицин от най - лютите български сортове), 1 литър зехтин. 10 дена на тъмно. По 5 супени лъжици сутрин и вечер. 1 година. Единственото ефективно средство за потушаване на пожара е прясното мляко, но не бива да се гаси, защото намаля ефекта. Трябваше да съм мъртъв преди 5 години, защото нямаше други оцелели от този тип рак. Е, близо до 50 съм. Това лято бягах няколко пъти по 15 километра. Трудно, но възможно.

fallback