Източник: Reuters
fallback

 Халюциногените са естествени и синтетични вещества, които въздействат по такъв начин на централната нервна система, че предизвикват не само халюцинации, но и загуба на връзка с реалността и изживяване за „разширявне“ и „извисяване“ на съзнанието. Поради тази причина друго тяхно име е и психоделици.

 
Те се популяризират и излизат на световната сцена, когато употребата им става масов феномен през 60-те години на миналия век, белязани от сериозни социо-културни и политически вълнения и промени. Мнозина несъзнателно ги асоциират със САЩ и няма да сгрешат, защото именно на Американските континенти виреят два от най-популярните естествени източника на халюциногени – гъбите psylocibes и кактусът пейот.
 
Други източици на халюциногени са индийското орехче, кожните жлези на някои жаби и др. Добре известен е и полусинтетичният диетиламид на лизергиновата киселина, подвизаващ се под простичкото название LSD.
 
Прочети повече какви опасности крият в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 години

Това за индииското орехче не го бях чувал до сега- зням че като малък ми даваха за корем и разстройство, когато няма кори от нар.

10

Анонимен

преди 5 години

Изобщо не отговаря на въпроса от заглавието подлежащата статия. Всъщност има бегли проучвания с LSD и болни от шизофрения и то с доста добри резултати, в пъти от стандартното лечение. Но са прекратени. Може би в бъдеще ще имат приложение и ще се възползват множеството психично болни хора.

9

Заглавие

преди 5 години

Аве, "поразсъдих", и реших:Че си мислите, че няма да плащате за здравни услуги?!

fallback