Източник: Reuters

Зрението е най-важното сетиво на човека. Чрез него той възприема над 80% от информацията в заобикалящия го свят. Зрителният анализатор обаче се развива постепенно. Това е процес, който отнема няколко години. 

Така например след раждането детето прекарва по-голямата част от времето в сън, то се събужда само, когато трябва да се нахрани. В този период зрението не му е толкова необходимо, то се ориентира главно чрез обонянието. С течение на времето обаче активността му се увеличава, то започва да се опитва да фокусира отделни предмети, лицата на хората, да движи очите си синхронно, така че да проследява движещи се предмети и други. Всички тези дейности трябва да бъдат усвоени от детето постепенно.
 
От раждането до четири месечна възраст
 
В началото на този период зрението е мъгливо, неясно. Бебето е чувствително към по-силната светлина и затова особено непосредствено след раждането, очите му често са затворени. То не може да разпознава оделните лица или предмети.
 
Очните движения не са целенасочени, те са плавни, плаващи. Често очите могат да не се движат синхронно. В следващите седмици и месеци зрението се прояснява. Към третия месец бебето вече може да следи движещи се предмети и да посяга към тях в опит да ги хване. Това е показател, че се подобрява и координацията.
 
Какво могат да направят родителите, за да подпомогнат развитието на зрението в този период?
 
Осигурете приглушена светлина в стаята и използвайте нощна лампа, така няма да се дразни зрителният анализатор на бебето и то по-често ще отваря очите си. Поставяйте предмети (например играчки) на разстояние 25-30 см, така то ще ги вижда най-ясно и ще се стимулира умението да ги фокусира.
 
Разнообразявайте позицията му в стаята, говорете му когато го разхождате. Така ще му осигурите разнообразна картина, която ще привлича вниманието му и ще стимулира развитието на зрението му.
 
Как да стимулираме развитието на зрението след 4-месечна възраст - вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase