Източник: Reuters
Медът е сред най-добре проучените био продукти с изявени противовъзпалителни и антисептични свойства. Те определят много позитивното му действие за облекчаване симптомите на респираторни състояния, включително при простуда, кашлица и алергия. Този му ефект е причина учените да проследят и потенциалните ползи от ползването на пчелен мед като био лекарство срещу астма.
 
Оказва се, че медът може да помогне за допълване лечението на астма, особено за облекчаване на кашлицата. Противовъзпалителното действие на меда помага за бързо разнасяне на отока по лигавицата на дихателната система, характерен за астматичните прояви. Освен това медът засилва производството на слюнка за оптимално овлажняване не дихателните пътища и намаляване на раздразнението, провокиращо кашлицата. Като допълнение антисептичните свойства на меда намаляват риска от допълнително раздразняване на възпалената лигавица.
 
Тези ефекти на меда като средство за облекчаване проявите на астмата са  научно доказани. Проучване установява значително облакчаване на симптоматиката след редовен прием на пчелен мед, включително при деца с астма. Данните сочат, че като средстов за облекчаване на кашлицата ефектът на меда е съизмерим с този на някои от най-често назначаваните лекарства срещу кашлица.
 
Астмата е сред най-трудните за лечение хронични възпалителни заболявания, защото сред причините за развитието й се предполагат и някои автоимунни реакции на организма.
 
Как медът облекчава проявите на астмата - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase