Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Знаем ли кога да потърсим медицинска помощ? Повечето хора се сещат за лекарската намеса, едва когато има проблем. Къде има безплатни прегледи, кои болници са качествени и как тази информация да се разпространява качествено?

"Проблемът е, че в България няма здравна култура. Хората търсят помощ, когато вече имат проблем. Трябва да мислим за информирането. Хората от провинцията отиват да се лекуват в столицата, а университетските болници в градовете са на европейско ниво. Здравната информация е разпиляна", поясни председателят на Медицинско сдружение "Хипократ" Ива Панева-Стърнад. 

В студиото на "Денят ON AIR" тя отбеляза, че информирането може да се случи много по-ефективно чрез медиите.

"За по-младите пациенти се разработват мобилни приложения, чрез които могат да се свържат със специалисти. Има големи здравни заведения, които предлагат отлична помощ, но хората не знаят за тях. Вместо това се лутат и не знаят къде да отидат. Месеци наред обикалят различни здравни заведения, с различни изследвания – така се губи доверието на пациентите", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Панева-Стърнад изтъкна за финал, че трябва да се покаже, че в България пациентите могат да получат адекватна и напълно достатъчна медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

обективен да 28

преди 5 години

Конкретно добре е дасе пише и коментира и дано осъзнаят реалността:1.че един и същи проблем специалиста вижда по един начин ,а лаика съвършено различно2.Тук въпроса не опира до "безплатно здравеопазване",а до медицински обоснована необходимост.Пренебрегването на това задължително условие е едната причина да фалират държавните болници3.Това е изискване на Хипократовата клетва- "първо да не увреждаме"Защото много от солидните изследвания носят и увреждания

28

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 26--------------------------------------Болният е прегледан,назначено е лечение.Не се пишете по-големи лекари от лекарите.Това е безплатното здравеопазване.

27

за 26

преди 5 години

Вижте,не обвинявам никого и не подкрепям нищо от тази статия!Целта ми е да изчистим ,доколкото е възможно този хаос,поне за внуците ни........А не е ли възможно да е енцефалит ,инсулт 1примерно! Първо това трябва да се исключи при скорошно настъпили тежки оплаквания във вашия конкретен казус

fallback