Снимка: pixabay.com

Клиничната картина на перитонита е разнообразна и е в пряка зависимост от основното огнище на заболяването, степента на неговото разпространение,  вирулентността (степента на патогенност) на бактериалната флора, възрастта на болния и др. Основните симптоми при всички видове огнища на гнойния перитонит са в две насоки:

  • От страна на болния
  • От локалния и общ статус и лабораторните данни
  • Симптомите при острия перитонит са многообразни. Оплакванията на болните биват локални и общи. 
Общите симптоми се обуславят на базата на обща ендотоксинемия (отделяне на ендотоксини, които се освобождават при разрушаването на Грам отрицателни микроорганизми) и бактериемия (наличие на бактерии или друг вид микроорганизми в кръвта) и интоксикация на организма поради всмукването (резорбцията) на голяма част от ендотоксините в перитонеалната кухина, което води до бързо увреждане на целия организъм. Това общо състояние при острия перитонит се проявява с характерния израз на лицето на пациента (facies Hippocratica).
 
Този перитонеален израз на лицето се характеризира с изострени черти, хлътнали очи и тъмни кръгове около тях и с изразено дишане през ноздрите. Пулсът е ускорен, а в крайната фаза на заболяването става филиформен (нишковиден пулс, едва доловим, мек и непълен). Езикът е сух и обложен. Телесната температура е висока. В напредналия стадии на заболяването общото състояние се влошава.
 
Много от болните са в състояние на еуфория, повишено самочувствие и не се оплакват от болките, които преди това са имали. Говорят несвързано или остават безучастни към околната среда. Настъпва период на отделяне на намалено количество урина (олигурия) или на спиране на отделянето на урина (анурия), придружена със субиктер (леката степен на жълтеница) и студена пот с нормална телесна температура.
 
Кръвната картина се характеризира с висока левкоцитоза (повишен брой левкоцити) като в крайния стадий може да се наблюдава левкопения (намаленият брой левкоцити), а в урината се открива голямо количество албумин (протеин, който има транспортна роля).
 
Още за клиничната картина на перитонита, четете в Puls.bg 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase