Reuters

Зад кода Е250 на етикета на храните се крие вещество, което е колкото ценено, толкова и отхвърляно в медицинските среди. Това е причина то да е одобрено за употреба като добавка към хранaта и в Европейския съюз, и в САЩ, но влагането му в храните подлежи на строг контрол по отношение на употребяваните количества. 

Е250 е кодът, с който се означава натриевият нитрит (NaNO2). В естествената си форма той представлява цветложълтеникав прах с много добра разтворимост във вода. Означаването му с код Е и първа цифра 2 показва, че в хранителната индустрия натриевият нитрит се ползва като консервант за удължаване срока на годност на третираните храни и инхибиране растежа на опасни микроорганизми върху тях.
 
Натриев нитрит се ползва при обработка на месни и рибни хранителни продукти, подлагани на опушване, изсушаване или затваряне в консерва. Веществото има доказан консервиращ ефект, като унищожава няко болестотворни бактерии, евентуално попаднали върху месото или рибата. Е250 се прилага като гарант срещу развитие най-вече на бактериите от вида Clostridium botulinum. Те се развиват в безкислородна среда и отделят в храната смъртоносния ботулинов токсин, който може да предизвика ботулизъм.
 
Консервиращата роля на Е250 се допълва от способността му да инхибира окислението на мазнините в месните и рибни продукти и да ги предпазва от гранясване и влошаване на вкусовите качества. Тази много полезна за запазването на храната функция на натриевия нитрит се допълва от още едно негово полезно действие. Самостоятелно той се прилага в медицинската практика като противоотрова при лечение на натравяне с цианиди и други токсини.

Още за веществото Е250, четете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase