Reuters
fallback
С цъфтенето на растенията през пролетта броят на хората, търсещи помощ срещу алергичните си пристъпи, рязко се увеличава. Природата обаче щедро ни компенсира за това и наред с причини за обостряне на пролетната алергия, ни предлага и естествени средства за облекчаване на проявите й.

Сред билките, които най-успешно тушират симптомите на пролетна алергия, е копривата. Точно в настоящия период, в началото на пролетта, тя расте най-буйно и, за радост – почти повсеместно.

Обикновената коприва (Urtica dioica) се посочва като най-комплексният природен еквивалент на стандартно предписваните при лечение на алергия лекарства – антихистамините. Билката съдържа биоактивни фактори, които също толкова успешно задържат освобождаването на вещества, действащи като провъзпалителни фактори и отключват алергичната реакция. Тези вещества са два основни типа – хистамини и простагландини. Означават се като медиатори на възпалението и се секретират най-обилно от имунните клетки в случаите на алергична реакция. Хистамините и простагландините са причина за поява на характерните симптоми на пролетна алергия – подпухването и сълзенето на очите, повишената секреция на носната лигавица, хремата, кихането. Всичко това са реакции в отговор на стремежа на организма да изхвърли алергените – най-често поленови или прахови частици.

Проучванията на биоактивния потенциал на копривата показват, че в състава й изобилно присъстват вещества, които са антагонисти на хистамините и простагландините и същевременно забавят производството им в организма. Така, редовната консумация на коприва може да помогне както за облекчаване симптомите на алергия, така и за разреждане на алергичните прояви с времето.

Освен като екстракт, включен в състава на редица хранителни добавки, копривата може да се консумира и в чист вид. Най-концентриран на полезни вещества извлек се получава след запарка на изсушени или пресни листа от коприва.

Още за билките, подходящи за справяне с пролетната умора, може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback