Източник: Reuters

Зачервени, подпухнали и сълзящи очи, хрема, кихане – симптомите на алергия носят все по-голям дискомфорт на предразположените с напредването на сезона на алергиите. Същевременно все повече проучвания показват, че пробиотиците може да се ползват като допълващо средство за облекчаване на тези симптоми при лечение на алергия през пролетта.

Последните данни в защита на това твърдение са съвсем пресни и идват от проучване на екип от университета на щата Флорида, САЩ. Учените доказват благоприятния ефект от приема на пробиотични продукти, комбиниращи полезните бактерии от род Lactobacillus и Bifidobacterium. Данните сочат, че стимулирането на чревната флора с подобни продукти значително облекчава състоянието на хората с повишена алергична нагласа.
 
Най-честата форма на пролетна алергия е т.нар. алергичен ринит. Според статистиката той засяга няколкостотин милиона души по света, а през последните години броят им прогресивно нараства вследствие сериозното замърсяване на въздуха.
 
Алергичен ринит се развива вследствие прекомерна реакция на имунната система към алергени, пик на които се установява именно през пролетта. Най-голямо значение сред тях имат полените от цъфтящите растения и плесените от почвата. За радост на всички, които развиват алергия към тези продукти, средствата, с които да облекчат алергичните си прояви, вече са с едно повече. При това новият представител в тази група е изцяло природен и достъпен продукт – пробиотиците.

Още за ролята на пробиотиците при лечение на анемия ще откриете на Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase