Източник: Reuters

Пектинът е полизахрид, поддържат структурата на клетъчната стена при растенията. Най-високи количества пектин се откриват в недървесинните части на растенията и най-вече в плодовете им. Съдържанието на пектин е различнo в клетъчните стени на различните растителни видове, като ябълките са сред плодовете с най-високо такова. Това е причина фармацевтичната индустрия и производителите на хранителни добавки да извличат пектин именно от ябълки и да го предлагат в концентрирана форма. 

Ябълковият пектин се извлича в периода преди зреенето на плода, когато е с най-стабилна структура. При зреенето на ябълките той постепенно се хидролизира и съдържанието му намалява.
 
Изчислено е, че при консумация на 500 г растителна храна си набавяме едва 5 г чист пектин. Макар да няма особена хранителна стойност пектинът има много полезно действие за организма.
 
Като полизахарид, ябълковият пектин е отличен източник на разтворими фибри. Те преминават по протежението на тънките черва, без да претърпят особени структурни промени. Това е много полезна особеност, позволяваща им да формират непромокаема обвивка около храната и да забавят усвояването й
 
Кои са другите полезни действия на ябълковия пектин - вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase